Φυσικό Περιβάλλον

Στα βόρεια της Αλάμπρας, λόφοι και κοιλάδες εναλλάσσονται αρμονικά, ενώ στα νότια  το ποτάμιο δίκτυο του ποταμού Τρέμιθου, χαράζει την πορεία του, και ειδικότερα το ρυάκι Άμμος περνά μέσα από τον οικισμό και καταλήγει στον Καλαμούλια, παραπόταμο του Τρέμιθου.

Ανάμεσα στις ομορφιές της Αλάμπρας ξεχωρίζουν ο Σπήλιος του Λαμπή, ο υδατοφράχτης και οι λόφοι Γερακαρκών-Νόστου-Μούττες-Μισίσκοπος. Σ’ αυτές τις τοποθεσίες συναντά κανείς αραιά δάση,  ξηρικά φυτά, όπως σιτηρά αλλά και μερικές ελιές, χαρουπιές και αμυγδαλιές.  Οι ελαιώνες και οι καλλιέργειες με σιτηρά πληθαίνουν καθώς εγκαταλείπει κανείς τον οικιστικό πυρήνα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μήκος του ποταμού Άμμος, ξεπροβάλλουν ευκάλυπτοι, καλάμια, ελιές, συκές και φοίνικες, ενώ στα ψηλότερα σημεία εντός της ευρύτερης περιοχής, φυσική βλάστηση με πολύ αραιά φρύγανα. Εκτός των ορίων της περιοχής,  εκτός από ελιές  και χαρουπιές,  υπάρχουν και εκεί διάφορα είδη φρυγανικής βλάστησης.

Ένα τοπίο γεμάτο χρώματα και μυρωδιές σαν ζωγραφιά συνθέτουν διάφορα είδη άγριων λουλουδιών, όπως οι ορχιδέες, πολύχρωμες ανεμώνες, γλαδίολοι, ζουμπούλια, καθώς και χαμηλή βλάστηση διαφόρων χρωμάτων. Τα χρώματα οργιάζουν την άνοιξη,  απλώνονται σαν πέπλο γύρω από τις κατοικίες και σμίγουν με το χρώμα των σιτηρών δημιουργώντας  μια εικόνα μοναδικής ομορφιάς, η οποία, καθώς το αεράκι πάλλει τα στάχυα, μετατρέπεται σε μια εικόνα αγριεμένης θάλασσας με πράσινα νερά την άνοιξη και χρυσά το καλοκαίρι. Ένα μικρό κομματάκι από την τόση ομορφιά προσπάθησε να αποτυπώσει στο έμβλημα του το Κοινοτικό Συμβούλιο, συγκεκριμένα απεικονίζει μια ορχιδέα μαζί με μια κανάτα.

Πηγή:
Ρυθμιστικό Σχέδιο για τον Πυρήνα του Οικισμού Αλάμπρας
Κοινοτικό Συμβούλιο Αλάμπρας

Φράγμα

Πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων

Πάρκο Αγωνιστών 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Καλλιέργειες